Tak jak obiecałam podzielę się z Wami dzisiaj fantastycznym przepisem
z książki O Jabłkach na róże z cynamonem i jabłkami (ja jeszcze dodałam rodzynki)
Składniki:
Ciasto:
375 ml mleka
600 g mąki
20 g świeżych drożdży
80 g masła
1 łyżka cukru pudru
1/2 łyżeczka soli
1 jajko
oliwa do wysmarowania miski
Masa:
70 g brązowego cukru
2 łyżeczki cynamonu
1 jabłko
30 g orzechów (ja dałam rodzynki)
125 ml płynnego miodu
Przygotowanie:
Podgrzać mleko, rozpuścić w nim drożdże i odstawić na kilka minut. Roztopić masło,
gdy przestygnie dodać cukier puder i sól. Połącz masło z drożdżami.
Stopniowo dodaj przesianą mąkę, potem jajko jednocześnie wyrabiając ciasto.
Wyrobione ciasto przełożyć do wysmarowanej oliwą miski, przykryć ściereczką
i odstawić w ciepłe miejsce na 1h.
Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodać cukier, cynamon i posiekane orzechy (rodzynki).
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części i z każdą postępujemy tak samo.
Rozwałkujemy w kształcie prostokąta o bokach 30 x 40 cm.
Smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy przygotowaną mieszanką.
Zwijamy wzdłuż krótszego boku. Kroimy na 8 plastrów, które wkładamy na blachę.
Odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Polewamy miodem,
pieczemy 5 minut w temp.200 stopni, po czym zmniejszamy temperaturę do 180 stopni
i dopiekamy 30 minut.
Ja troszkę uprościłam cały proces przygotowania ciasta.
Do wyrabiania ciasta drożdżowego od lat korzystam ze sprzętu Tupperware,
a mianowicie z Mix MAx'a. To bardzo ułatwia pracę. I tak podgrzewam mleko,
wlewam do Mix Max'a, dodaję drożdże, cukier i jajka. Zamykam i energicznie mieszam do połączenia składników. Składniki wlewam do miski z mąką i solą, mieszam łyżką.
Gdy masa jest gładka dodaję roztopiony tłuszcz i mieszam.
Miskę wstawiam do zlewu z gorącą wodą (może być wrzątek),
przykrywam ściereczką. Ciasto bardzo szybko rośnie.
W ten sposób zarabiam drożdżowe ciasto, które zawsze pięknie wyrasta i jest pyszne.
Today, I will share with you a nice recipe for Buns with cinnamon and apples.
This recipe comes from the book About Apples, which I wrote you about last time.
Ingredients:
Dough:
375 ml milk
600 g flour
20 g fresh yeast
80 g butter
1 spoon of powdered sugar
1/2 tea spoon of salt
1 egg
oil for lubricating the bowl
Filling:
70 g brown sugar
2 tea spoons of cinnamon
1 apple
30 g nuts (I added rosins)
125 ml liquid honey
Directions:
In a small bowl, dissolve the yeast in the warm milk, and set aside for a few minutes. Melt the butter,
when it cools off add powdered sugar and salt. Combine butter with the yeast.
Gradually add flour, kneading the smooth dough.
When the dough is soft and smooth put it into the bowl lubricated with oil,
cover the bowl with a towel and allow the dough to rise for 1 hour.
The filling: Peel the apples, cut them into cubes.
Add sugar, cinnamon and chopped nuts (or rasins).
When the dough is ready, divide it into two equal pieces.
Roll each piece out into a rectangle (30 x40 cm).
Spread melted butter and a layer of filling onto each. Roll it up lengthwise.
Cut it into 8 slices and place onto a baking sheet lined with parchment paper
and let rise again for 15 minutes. Brush the buns with honey and bake it for 5 minutes
in 392 degrees then change the temperature to 356 degrees and bake it for 30 minutes.
I always prepare the yeast dough using Mix Max from Tupperware.
It makes the whole process faster and easier.
Heat the milk, pour it into Mix Max, add yeast, sugar and an egg. Mix the ingredients.
Put the flour and salt into a bowl. Add the dissolved yeast and mix it together
until you get smooth dough. Add melted butter, mix it.
Put the bowl into a sink filled with hot water. Cover the bowl with a towel.
The dough rises very fast and is smooth and soft.
Smacznego:-)
Enjoy:-)
O mniam , mniam w sam raz na przekąskę po bieganiu hihi :) Ściski , do miłego :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie i bardzo apetycznie! Na pewno przepis chętnie wypróbuje:) Uściski przesyłam.
OdpowiedzUsuńwyglądają bardzo smakowicie :-) muszę koniecznie wypróbować :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!