czwartek, 11 listopada 2021

Rogale świętomarcińskie na św. Marcina:-)



Dziś 11 listopada więc jak przystało na tradycję
witam się z Wami rogalami świętomarcińskimi.
Ja proponuję Wam dzisiaj domowe rogale.
Robi się je długo, wymagają uwagi i precyzji, 
ale wierzcie mi warto się pomęczyć
bo smak jest niepowtarzalny i żadne kupne im nie dorównają.
Przepis na domowe ciasto drożdżowe półfrancuskie 
i masę makową znajdziecie TUTAJ. Polecam:-)
A na obiad powinna być gęsina zgodnie z tradycją,
ale niestety to jest dla mnie za trudne 
i nie umiem jeszcze przyrządzić dobrej gęsiny
dlatego nawet się za to nie biorę.


It's Independence Day today and we are celebrating it
by serving traditional St Martin croissants:-)
I bake my own croissants. It's very difficult and long lasting process 
to prepare the dough for croissants, but it's really worth all the hard work:-)
Most people buy them in the baker's however, those homemade are simply the best.
If you want to try, the recipe is HERE. I do recommend it:-)
Another tradition is to serve goose for dinner on Independence Day.
Unfortunately, I can't cook it so I even don't try.
I hope one day I'll learn how to prepare a goose for dinner.














Miłego świętowania:-))

Have a nice day:-))

8 komentarzy:

  1. Pysznie wyglądają te rogale. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale wspaniałości! Nie dość, że moje ukochane rogale, to jeszcze na takich pięknych talerzykach. Super.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo:-)) Talerzyki też mnie urzekły:-)))
      Pozdrawiam serdecznie:-)

      Usuń
  3. Wyglądają wspaniale:))Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...