niedziela, 7 marca 2021

Rolada czekoladowa:-)


Na niedzielę do kawki poleca się super czekoladowa rolada z borówkami.
Nie wiem jak Wy, ale ja kocham czekoladowe ciasta
a ta rolada bardzo przypomina mi czekoladowe ciasto 
z pysznym kremem i z jagodami,
które moja mama robiła jak byłam dzieckiem.
To było moje ulubione ciasto i tak mi zostało do teraz.
Przepis na to ciasto znalazłam jak zawsze 
u niezawodnej Sylwii na jej Instagramie.
Polecam serdecznie bo wszystkie jej przepisy są grzechu warte.
A Wy co proponujecie dziś do kawki?

Rolada czekoladowa:-)

Składniki:
5 jajek
100g cukru
115g mąki
2 łyżki kakao
1 łyżka skrobi
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200g kremówki
100 g czekolady
200g mascarpone
borówki lub inne owoce

Wykonanie:
Białka ubić. Stopniowo dodawać cukier. Następnie żółtka i kręcić na średnich obrotach.
Do całości przesiać mąkę, kakao, łyżkę skrobii, łyżeczkę proszku do pieczenia . Wymieszać dokładnie, 
ale powoli łopatką i wylać na blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. 
Piec 170 ok 13-15min. Po tym czasie od razu wyjąć biszkopt i odwrócić go papierem do góry na ściereczkę posypaną cukrem pudrem. Odkleić ostrożnie papier z wierzchu, a ciasto delikatnie zwijać 
w ściereczce w roladę i zostawić do ostudzenia. W tym czasie podgrzać śmietankę ( nie gotować) 
i wrzucić do niej czekoladę. Wymieszać żeby się rozpuściła i odstawić do ostudzenia, 
a następnie przykryć folią spożywczą by stykała się z kremem i wstawić do lodówki na kilka godzin. Zimną masę podbić w misie na niskich obrotach miksera i dodać mascarpone . Zmiksować chwilę 
na ładny gęsty krem którym wypełniamy naszą roladę. Troszkę kremu odłożyć do dekoracji:-)

Smacznego:-)


For Sunday treat I recommend this chocolate sponge roll:-)
I don't know what about you, but I do love chocolate cakes.
This one reminds me od the cake that my mum used to make when I was a child.
It was full of chocolate cream and blueberries.
OMG, I still remember the taste.
The recipe for this roll comes from Sylvia's Instagram.
I do love all of her recipes they are simple and fast to make.
What do you serve with coffee today?

Chocolate sponge roll:-)

Ingredients:
5 eggs
100g sugar
115g flour
2 spoons of cocoa
1 spoon of potato flour
1 tea spoon of baking soda
200g heavy cream
100 g chocolate
200g mascarpone cheese
blueberries or other fruit

Procedure:
Whip egg whites, add sugar steadily. Then add yolks and mix it all on low speed.
Sieve flour, cocoa and baking soda. Mix it all gently with a spatula.
Pour the dough on the baking tray. Bake 13-15 minutes in 170 degrees C.
When it's still hot, roll it in a tea towel sprinkled with powder sugar and leave to cool.
Heat cream (do not boil it) and add chocolate. Let it melt. 
Cover it with cling film so it touches the cream and leave it to cool. 
Then put it in the fridge for at least 3 hours.
Whip cold cream with chocolate and mascarpone. 
Pour on the sponge cake, roll it and decorate it the way you want.

Enjoy:-)




Dobrej niedzieli Wam życzę:-))

Have a great Sunday:-))

12 komentarzy:

  1. This almost looks to pretty to eat! I can't wait to try this recipe. What a great Sunday treat. It's beautiful!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Glad you like it:-) It is really worth trying:-)
      Greetings:-)

      Usuń
  2. Wyglada smakowicie i jest tak pieknie ozdobiona... U mnie do kawki zwyklaczki: koperty z gotowego ciasta francuskiego nadziewane jablkami duszonymi z cynamonem. Tez pyszne:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najważniejsze, że zrobione z miłością:-))
      Pozdrawiam serdecznie:-)

      Usuń
  3. Wygląda pięknie i zapewne jest pyszniutka. Ja obecnie na detoksie, więc kawkę piję niczym nie przegryzając:))) Rolady czasem piekę, ostatnio robiłam roladę tiramisu, też warta grzechu:) Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wow, rolada tiramisu, to mi narobiłaś apatytu:-)
      Pozdrawiam serdecznie:-)

      Usuń
  4. Jakbym jadła Twoje wszystkie pyszności, to jeszcze więcej waga by poszła w górę. Rolada wygląda bardzo smakowicie, a borówki kocham.
    Uściski

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko zależy jak, kiedy i ile jesz i czy jesteś aktywna czy nie. Ja jem to wszystko co robię, ale staram się używać ciemnych mąk, zamienników cukru i codziennie 5km chodzę z kijkami:-) To pozwala kontrolować wagę:-)
      Pozdrawiam serdecznie:-)

      Usuń
  5. Chocolate, cream and blueberries are such a fabulous taste combination. I look forward to trying this recipe.
    Thank you for sharing this recipe at Create, Bake, Grow & Gather this week. I'm delighted to be featuring your Chocolate roulade cake at tonight's party and pinning too.
    Hugs,
    Kerryanne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Thank you very much:-) I'm so glad you liked my post and featured it:-) You made my day:-)
      Greetings:-)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...