Uwielbiam takie domowe ciasteczka,
a po świątecznym obżarstwie są idealne do popołudniowej kawki:-)
Przepis mam od Sylwii z bloga Obiad dla Taty.
Ciasteczka maślane z żurawiną:-)
Składniki:
240g zimnego masła
2 szkl. mąki
1 szkl. cukru pudru (można dać mniej)
2 łyżki gęstej śmietany
żurawina, bakalie, orzechy
Wykonanie:
Ciasto zagnieść w kulę. Włożyć do lodówki na 1-2 h.
W siekaczu rozkruszyć orzechy, bakalie i żurawinę (może być mrożona).
Do ciasta dodać bakalie, podzielić je na dwie części i uformować wałki.
Włożyć na 30 min do zamrażalnika. Pokroić na plastry.
Piec 15 min w 190 stopniach.
Można udekorować białą czekoladą.
I'm here today to share with you a great recipe for delicious cookies.
I love homemade cookies and they are perfect after holidays.
They taste best with a cup of coffee and marshmallows:-)
I found this recipe on Sylvia's blog.
Butter cookies with cranberries:-)
Ingredients:
240g cold butter
2 glasses of flour
1 glass of powdered sugar (or less)
2 spoons of thick cream
cranberries, dried fruit and nuts
Procedure:
Knead the dough into a ball. Cool it down in a fridge for 1-2 hours.
Crumble cranberries (you can use frozen cranberries) and nuts.
Add fruit and make two rolls of dough.
Put it into a freezer for 30 minutes.
Cut them into small pieces and bake 15 minutes in 190 degrees Celsius.
You can decorate them with white chocolate.
Dziękuję za odwiedziny:-))
Thank you for stopping by:-))
Czemu tak kusisz pysznościami? ;) Hihi, tu niektórzy chcą zadbać o swoją wagę, a ona wzrasta od samego oglądania.
OdpowiedzUsuńBuziaki
Można i sobie troszkę dogodzić, a o wagę zadbać w inny sposób np wybrać się codziennie na długi spacer:-)
UsuńPozdrawiam serdecznie:-)
Mniam, mniam :0 u mnie jeszcze niedobitki pierników zostały:)
OdpowiedzUsuńU nas nic już nie zostało:-(
UsuńPozdrawiam serdecznie:-)
Pyszne na pewno bo u mnie takie owsiane z żurawiną też smakują. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńOwsiane z żurawiną też robię:-) Są pyszniutkie:-))
UsuńPozdrawiam serdecznie:-)
Wyglądają pysznie, trzeba będzie niebawem je upiec :)
OdpowiedzUsuńPolecam bo są palce lizać:-))
UsuńAle uwaga: szybko znikają:-)
Pozdrawiam serdecznie:-)