Zapraszam Was dzisiaj do mojej kuchni
gdzie przygotujemy bigosik z młodej kapustki:-)
gdzie przygotujemy bigosik z młodej kapustki:-)
Gdy pojawiają się na rynku świeże warzywa i owoce
trzeba z nich korzystać, a nic nie smakuje tak dobrze jak bigos z młodej kapustki
i domowy chleb pełnoziarnisty.
Przepis zaczerpnęłam z Kwestii Smaku,
ale dodałam jeszcze swój magiczny składnik,
a mianowicie domowe powidła, na jedną kapustę 2 łyżki powideł.
Dodajecie powidła do bigosu? To jest tip, który znam od mojej mamy.
Jeśli nie to spróbujcie bo świetnie wpływa na smak:-)
Today i would like to invite you to a traditional Polish dish called bigos.
Now it's the best with all the fresh vegetables available
and it tastes deliciously with wholemeal, homemade bread:-)
If you want to try it, here is the recipe:
Traditional Polish Dish: Bigos
Ingredients:
1 spring greens
1 small onion
200g of sauerkraut
1 carrot
200g of bacon
1 glass of stock or water
2 tbsp of oil
2 tbsp of homemade plum stew
3 tbsp of passata
salt and pepper or other spices
Procedure:
Chop spring greens and bacon. Grate carrot.
Fry onion on the pan with some oil. Add bacon and carrot.
Fry it all for about 5 minutes.
Put spring greens and all vegetables with bacon into a big pot.
Add stock or water, salt and pepper and all the spices that you like.
Mix it all and cook for 15 minutes.
Add passata and cook it for 5 minutes.
Add plum stew, mix it all and cook it for another 5 minutes.
Serve it with fresh bread or potatoes:-)
It's really delicious so its worth trying:-)
Domowy chlebuś, przepis znajdziecie TUTAJ.
Jest to pierwszy przepis, na jeden taki bochenek
potrzebnych będzie 1/4 składników.
Homemade bread is the best for bigos.
My recipe is HERE. It's the first recipe.
For one loaf use only 1/4 of all ingredients.
Podano do stołu, częstujcie się:-))
Here you are, go ahead and try it:-))
Dobrego dnia dla Was:-))
A co tam u Was dobrego na obiadek się szykuje?
Have a good day:-))
What are you preparing for dinner today?
Kurczaki, nigdy bym nie wpadła na te powidła ;D Dzięki za tip!
OdpowiedzUsuńJa się 5 razy pytałam czy aby mama mówi poważnie:-)) Też bym na to nie wpadła:-))
UsuńPozdrawiam serdecznie:-)
Nigdy nie słyszałam o powidłach ale jak nie spróbuję to się nie przekonam:)
OdpowiedzUsuńNaprawdę robią robotę więc polecam spróbować i dodać:-)))
UsuńPozdrawiam serdecznie:-)
Jakie smakołyki Anitko..., ale kusisz... Dzięki za podpowiedź z powidłami. Pozdrawiam serdecznie.:)
OdpowiedzUsuńLubię ostatnio kusić:-)))
UsuńPozdrawiam serdecznie:-)
Uwielbiam młodą kapustkę, u mnie bez boczku i powideł, ale za to z dużą ilością świeżego cząbru... mniam :) Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńMłoda kapusta w każdej postaci jest super pyszna:-)))
UsuńPozdrawiam serdecznie:-)
Teraz jest czas na takie dania. Też robię podobną. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńTak, więc korzystajmy z dobrodziejstw natury i jedzmy świeże warzywa i owoce:-))
UsuńPozdrawiam serdecznie:-)