środa, 3 czerwca 2020

Pomysł na wiosenny obiad: Bigos z młodej kapusty:-)


Zapraszam Was dzisiaj do mojej kuchni
gdzie przygotujemy bigosik z młodej kapustki:-)
Gdy pojawiają się na rynku świeże warzywa i owoce
trzeba z nich korzystać, a nic nie smakuje tak dobrze jak bigos z młodej kapustki
i domowy chleb pełnoziarnisty.
Przepis zaczerpnęłam z Kwestii Smaku,
ale dodałam jeszcze swój magiczny składnik,
a mianowicie domowe powidła, na jedną kapustę 2 łyżki powideł.
Dodajecie powidła do bigosu? To jest tip, który znam od mojej mamy.
Jeśli nie to spróbujcie bo świetnie wpływa na smak:-)


Today i would like to invite you to a traditional Polish dish called bigos.
Now it's the best with all the fresh vegetables available
and it tastes deliciously with wholemeal, homemade bread:-)
If you want to try it, here is the recipe:

Traditional Polish Dish: Bigos

Ingredients:
1 spring greens
1 small onion
200g of sauerkraut
1 carrot
200g of bacon
1 glass of stock or water
2 tbsp of oil
2 tbsp of homemade plum stew
3 tbsp of passata
salt and pepper or other spices

Procedure:
Chop spring greens and bacon. Grate carrot.
Fry onion on the pan with some oil. Add bacon and carrot.
Fry it all for about 5 minutes.
Put spring greens and all vegetables with bacon into a big pot.
Add stock or water, salt and pepper and all the spices that you like.
Mix it all and cook for 15 minutes.
Add passata and cook it for 5 minutes.
Add plum stew, mix it all and cook it for another 5 minutes.
Serve it with fresh bread or potatoes:-)
It's really delicious so its worth trying:-)




Domowy chlebuś, przepis znajdziecie TUTAJ.
Jest to pierwszy przepis, na jeden taki bochenek 
potrzebnych będzie 1/4 składników.


Homemade bread is the best for bigos.
My recipe is HERE. It's the first recipe. 
For one loaf use only 1/4 of all ingredients.


Podano do stołu, częstujcie się:-))


Here you are, go ahead and try it:-))






Dobrego dnia dla Was:-))
A co tam u Was dobrego na obiadek się szykuje?

Have a good day:-))
What are you preparing for dinner today?

10 komentarzy:

  1. Kurczaki, nigdy bym nie wpadła na te powidła ;D Dzięki za tip!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja się 5 razy pytałam czy aby mama mówi poważnie:-)) Też bym na to nie wpadła:-))
      Pozdrawiam serdecznie:-)

      Usuń
  2. Nigdy nie słyszałam o powidłach ale jak nie spróbuję to się nie przekonam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę robią robotę więc polecam spróbować i dodać:-)))
      Pozdrawiam serdecznie:-)

      Usuń
  3. Jakie smakołyki Anitko..., ale kusisz... Dzięki za podpowiedź z powidłami. Pozdrawiam serdecznie.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lubię ostatnio kusić:-)))
      Pozdrawiam serdecznie:-)

      Usuń
  4. Uwielbiam młodą kapustkę, u mnie bez boczku i powideł, ale za to z dużą ilością świeżego cząbru... mniam :) Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Młoda kapusta w każdej postaci jest super pyszna:-)))
      Pozdrawiam serdecznie:-)

      Usuń
  5. Teraz jest czas na takie dania. Też robię podobną. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, więc korzystajmy z dobrodziejstw natury i jedzmy świeże warzywa i owoce:-))
      Pozdrawiam serdecznie:-)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...