niedziela, 7 czerwca 2020

Ciacho na weekend: Kostka cappuccino:-)



Witajcie w niedzielne przedpołudnie:-))
Mam dla Was dzisiaj pyszną propozycję na lekkie, wiosenne ciacho
idealne do popołudniowej kwaki:-))
Kto wpadnie i napije się ze mną?

Kostka Cappuccino

Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
4 łyżki drobnego cukru
3-4 łyżki oleju
1 łyżka wody
4 duże łyżki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Pianka cappuccino
2 i 1/2 szkl mleka
110 g cappuccino czekoladowego
2 opakowanie Śnieżki
2-3 łyżki żelatyny

Pianka śmietankowa
500ml kremówki
1 opakowanie galaretki cytrynowej
70g czekolady do posypania

Wykonanie:
Biszkopt:
Jajka zmiksować z cukrem na jasną i puszystą pianę. Zmniejszyć obroty. 
Dodać olej i wodę. Stopniowo wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. 
Formę wyłożyć papierem. Wylać ciasto. Piec 20-25 minut w 180 stopniach.

Pianka cappuccino:
Mleko doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika i rozpuścić w nim cappuccino. 
Odstawić. Najlepiej schłodzić w lodówce.
Żelatynę zalać zimną wodą. Odstawić. Wlać odrobinę wrzątku tak by się rozpuściła.
Do schłodzonego mleka wsypać śnieżki i miksować kilka minut do zgęstnienia. 
Pod koniec dodać żelatynę. Wylać na biszkopt, wyrównać i włożyć do lodówki.

Pianka śmietankowa:
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Odstawić.
Ubić schłodzoną kremówkę. Wlać lekko tężejącą galaretkę. Wymieszać. 
Wylać na warstwę cappuccino. Do lodówki. 
Udekorować wiórkami czekoladowymi:-))

Smacznego:-)))


Hello on Sunday forenoon:-))
Today I want to share with you a great recipe for a really light and delicious cake
which is just perfect for Sunday coffee:-)
Who's going to join me for one?

 Cappuccino Cake

Ingredients:
Sponge cake:
4 eggs
4 tbsp of sugar
3-4 tbsp of oil
1 tbsp of water 
4 tbsp of flour
1/2 teaspoon of baking soda

Cappuccino Mousse
2 and 1/2 glass of milk
110 g of chocolate powdered cappuccino
2 packets of instant whipped cream
2-3 tbsp of gelatine

Cream Mousse
500ml of heavy cream
1 packet of lemon jelly
70g chocolate curls for decorating

Procedure:
Sponge cake:
Mix eggs with sugar to get smooth foam. Slow your mixer. 
Add oil and water. Gradually add sieved flour and baking soda. 
Put baking paper on your baking pan. Pour the dough.
Bake 20-25 minutes in 180 degrees Celsius.

Cappuccino Mousse:
Boil milk. Take it out of the stove and dissolve cappuccino in it.
Let it cool, best in the fridge.
Pour gelatine with a bit of cold water. Put aside. 
Pour some boiling water to dissolve gelatine, but only a little bit.
Put instant whipped cream into milk and mix it all until it thickens.
Finally, add gelatine and pour it all on cold sponge cake.
Cool it in the fridge.

Cream Mousse:
Dissolve jelly in 1 glass of hot water. Let it cool.
Whip cream and add cold, bit stiffen jelly. Mix it all. 
Pour it on cappuccino mousse and cool in the fridge.
Decorate with chocolate curls:-))

Enjoy:-)))








Słodkiej niedzieli Wam życzę:-))

Have a sweet Sunday:-))

10 komentarzy:

  1. Ciasto wygląda bardzo apetycznie... Oj Ty się ciesz, że nie mieszkam bliżej, bo tak kusisz smakołykami...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo:-))) Z przyjemnością bym Cię na kawce ugościła gdybyś mieszkała bliżej:-))
      Pozdrawiam serdecznie:-))

      Usuń
  2. Wygląda obłędnie to ciacho i zapewne musi mieć nieziemski smak:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest pyszne wiec polecam:-))
      Pozdrawiam serdecznie:-))

      Usuń
  3. Lubię takie " piankowe " ciasta. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również więc zapraszam na kawkę:-))
      Pozdrawiam serdecznie:-))

      Usuń
  4. Ależ to wygląda apetycznie! I pewnie cudnie smakuje <3 Muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo, przepis godny wypróbowania:-))
      Pozdrawiam serdecznie:-))

      Usuń
  5. Wyglada tak cudownie, perfekcyjnie, ze żal go zjeść :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...