niedziela, 14 czerwca 2020

Ciacho na weekend: kawowa stracciatella:-)


Witajcie w to piękne niedzielne przedpołudnie:-))
Ja znowu tutaj wpadam ze słodką propozycją.
Wiem, to już przesada, ale przecież jak weekend 
to musi być coś słodkiego do kawki:-)
Mam dla Was pyszne ciasto na bazie sera i śmietanki.
Jest super lekkie i pyszne więc polecam:-))
Ciasto jest moją wariacją na temat letniego, 
super prostego i szybkiego ciacha:-)

Kawowa Straciatella:-)

Składniki:
1 opakowanie podłużnych biszkoptów
1/2 szkl. kawy 
500g sera z wiaderka
3 łyżki żelatyny
wiórki czekoladowe
3 łyżki cukru pudru lub innego słodzidła
500ml śmietany kremówki
110 g cappuccino w proszku (obojętnie jaki smak)
odrobina kremówki do dekoracji

Wykonanie:
Biszkopty wyłożyć na blasze. Nasączyć je kawą.
Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody. Odstawić.
Ser przełożyć do miski, dodać cukier, ubić. 
Do żelatyny wlać odrobinę gorącej wody by ją rozpuścić.
Przelać żelatynę do masy serowej wymieszać, dodać wiórki czekoladowe. 
Wymieszać i przełożyć na biszkopty. Schłodzić w lodówce.
Śmietankę ubić, w trakcie ubijania dodać cappuccino. 
Masę kawową wylać na masę serową, wyrównać i schłodzić w lodówce.
Przed podaniem udekorować bitą śmietaną i czekoladą:-)

Kto się skusi na kawałek?


Hello on beautiful Sunday forenoon:-)
I'm here again with something sweet.
I know it's too much but it's weekend so you need 
something sweet for your afternoon tea or coffee:-)
This time I have some light and delicious cake based on cheese and cream:-)
It's super easy to make and it's my variation of a few recipes:-)

Coffee Straciatella:-)

Ingredients:
1 packet of long sponge cakes
1/2 glass of coffee
500g cheesecake
3 tbsp of gelatine
some chocolate chips
3 tbsp of sugar or other sweetener
500ml of heavy cream
110 g powdered cappuccino
some whipped cream for decoration

Procedure:
Put sponge cakes on baking pan. Soak them with coffee.
Pour a little bit of cold water on gelatine. Mix it. Put aside.
Put cheese into a mixer bowl, add sugar and whip it for a while.
Pour some hot water into gelatine to dissolve it.
Add dissolved gelatine into cheese, mix it. Add chocolate chips 
and mix it again with a spoon. 
Pour it on sponge cakes. Cool in the fridge. 
Whip cream, add cappuccino. Pour it on cheese layer and cool in the fridge.
Before serving decorate with whipped cream and chocolate:-)

Who wants some?






Pięknej niedzieli Wam życzę:-))

Have a great Sunday:-))



6 komentarzy:

  1. Wygląda wspaniale:)))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszne wygląda to na pewno jest i takie w smaku . Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Było chyba dobre bo szybko zniknęło z talerza:-))
      Pozdrawiam serdecznie:-))

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...