środa, 17 kwietnia 2019

Pierwsze wielkanocne baby:-)



Zapraszam Was dzisiaj na pyszne wielkanocne babeczki:-)
Babki wielkanocne zawsze piekę ze starego przepisu mojej babci.
Jest to przepis, który jest z nami od lat, a korzystają z niego wszystkie moje ciocie, 
kuzynki, ich córki i moja mama. Ponieważ ja lubię zawsze dodać coś od siebie
więc czasami zmieniam nieco przepis i tak w tym roku zamiast babki cytrynowej 
zrobiłam babeczki o smaku kumkwatu:-)
Goście będą zaskoczeni, ale jakież to będzie miłe zaskoczenie.

Babka Babci Władzi:-)

Składniki:
1 kostka masła lub margaryny
5 jaj
1 szkl cukru
1 cukier waniliowy
1,5 szkl mąki pszennej
0,5 szkl mąki ziemniaczanej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka z cytryny i sok z 1/2 cytryny 
(ja zamieniłam cytrynę na skórkę z kumkwatu i sok z kumkwatu)

Wykonanie: 
Mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej.
Masło zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym.
Ciągle mieszając dodawaj na przemian mąkę i jajka.
Formy na babeczki natłuść i oprósz mąką, tarta bułką lub wiórkami kokosowymi.
Masę wlej do formy. Piecz 50 minut w 180 stopniach.
Wystudzoną babę oprósz cukrem pudrem lub polukruj.

Smacznego:-)


I would like to invite you for these delicious Easter ring cakes:-)
I always use a very old recipe of my grandma which has been in our family for ages.
All my aunts, cousins, their daughters and my mother use this recipe
and I hope it will never die out:-)
I like changing a bit the original recipe or adding something
and so this year instead of making lemon ring cake
I went for cumquat ring cakes.
My guests will be surprised:-)

My grandma'a ring cake:-)

Ingredients:
1 butter
5 eggs
1 glass of sugar
1 vanillla sugar
1,5 glass of flour
0,5 glass of potato flour
3 tsp of baking soda
lemon juice and peel
(instead lemon I added cumquat juice and peel)

Procedure:
Mix and then sieve flour and baking soda.
Beat butter with sugar and vanilla sugar.
While mixing add gradually flour and eggs.
Grease ring cake mould and sprinkle some flour, breadcrumbs or coconut shreds.
Pour the dough into the mould. Bake in 180 degrees C for 50 minutes.
Decorate with powdered sugar or icing.

Enjoy:-)










Przyjemnych przygotowań świątecznych Wam życzę:-))

Have a great time before Easter:-))

8 komentarzy:

  1. Baby wyglądają bosko a smakują zapewne nieziemsko!
    Pozdrawiam serdecznie i przedświątecznie.
    Anita

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo😃🤗🐥🐤
      Pozdrawiam serdecznie🤗

      Usuń
  2. Piękne babeczki.
    Pozdrawiam i zyżyc zdrowych i spokojnych świąt. Pełnych nadziei na lepsze jutro.

    OdpowiedzUsuń
  3. The small cakes look adorable for this Easter season.
    Thank you for sharing.
    Happy Easter Sunday.
    Fabby

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Thank you very much😃
      Easter greetings🐤🐥🐣

      Usuń
  4. Z babami zaczynam dopiero dzisiaj;) coś w nich jest takiego, że nie muszą się pojawiać na stole często, ale kiedy już są, to szybko znikają :)Oczywiście obowiązkowe na Wielkanoc.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, znikają w zastraszającym tempie😉😂😉😂
      Pozdrawiam serdecznie😃🤗😃

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...