poniedziałek, 14 sierpnia 2017

Piernikowa Rozkosz: La Dolce Vita:-)



Pierniki w środku lata? A kto powiedział, że nie?
Mam dzisiaj dla Was bardzo słodką propozycję,
która będzie prawdziwą rozkoszą dla podniebienia:-)
Jeszcze przed naszym wakacyjnym wyjazdem znalazłam informację 
o piernikowym konkursie kulinarnym Przepis na Kopernika 
i po prostu nie mogłam nie wziąć w nim udziału.
Uwielbiam takie konkursy:-))
Nie przedłużając moja wariacja na temat deseru piernikowego jest następująca:


Piernikowa Rozkosz: La Dolce Vita

Składniki:
2 paczki pierników Uszatki z Kopernika 
2 szt śmietany kremówki
2 opakowania śmietan-fix
2 łyżeczki cukru
1 budyń czekoladowy
500 ml mleka
50 g cappuccino w proszku
500 g świeżych owoców: maliny, borówki
sos czekoladowy i toffi (do dekoracji)

Wykonanie:
Pierniki wrzuć do blendera by je rozkruszyć. Pozostaw kilka całych do dekoracji. 
Ugotuj budyń czekoladowy. 1 śmietanę ubij z 1 łyżeczką cukru i 1 opakowaniem śmietan-fix'u, 
przy końcu ubijania dodaj cappuccino. Drugą śmietanę ubij z cukrem i śmietan-fixem. 
Do szklanego naczynia wrzuć warstwę rozkruszonych pierników, 
na nią wyłóż warstwę owoców: maliny i borówki. 
Na owoce wylej budyń, na budyń wysyp kolejną warstwę rozkruszonych pierników. 
Na pierniki wyłóż warstwę śmietanki o smaku cappuccino, 
następnie kolejna warstwa owoców, a na koniec bita śmietana. 
Udekoruj całymi piernikami, owocami i sosami smakowymi.
Deser należy schłodzić w lodówce przez godzinę.

Smacznego!


Gingerbreads in the middle of the summer? Who said no??
Today, I have a great dessert for you which will be a real savouriness:-)
 Shortly before our summer holidays, I found information about Gingerbread Competition
and I couldn't leave it. I love such competitions.
You're probably wondering what is my proposal of gingerbread dessert,
well here it is:

Gingerbread Paradise: La Dolce Vita

Ingredients:
2 packets of gingerbreads Uszatki by Kopernik 
2 cups of heavy cream
2 packets of Cream-fix
2 teaspoons of sugar
1 chocolate pudding
500 ml of milk
50 g of powdered cappuccino
500 g of fresh fruit: raspberries, whortleberries
chocolate and toffee sauce (for decorations)

Procedure:
Put gingerbreads into a blender and mix them. Leave a few of them for decorations.
Prepare chocolate pudding. Whip one cup of cream with sugar and Cream-Fix,
at the end of whipping add cappuccino. 
Whip the second cup of cream with sugar and Cream-Fix.
Prepare a glass dish. Put some blended gingerbreads at the bottom. Then put some fruit.
Pour pudding on the fruit, and then put another layer of blended gingerbreads.
Then put cappuccino cream, fruit and finally add whipped cream.
Decorate with some gingerbreads, fruit, chocolate and toffee sauce.
Cool in a fridge for an hour.

Enjoy!!!


























Słodkiego dnia:-))

Have a very sweet day:-))

8 komentarzy:

  1. Pięknie to wygląda. w normalnych warunkach powiedziałabym - zmawiam dla siebie, Niestety jestem na diecie bez mlecznej (bez laktozy i kazeiny). Pozostaje mi więc pooglądać.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przykro mi bardzo, że nie możesz sobie teraz pozwolić na takie smakołyki. Życzę szybkiego powrotu do zdrowia i miłego podglądania:-))
      Pozdrawiam:-)))

      Usuń
  2. Ależ to apetycznie wygląda aż ślinka cieknie!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wierz mi smakuje równie dobrze jak wygląda:-)))
      Pozdrawiam:-)))

      Usuń
  3. no nie:))))uczta dla oka...a gdzie ja dziś dostanę pierniki i śmietankę:))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję...cóż jeśli nie ma żadnego sklepiku obok otwartego to niestety musisz czekać do jutra:-((
      Pozdrawiam serdecznie:-)))

      Usuń
  4. Jakie smakowitości u Ciebie, ale dawno nie jadłam pierniczków. Muszę to nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ piękny deser!!!!. Po powrocie z wakacji jeszcze bardziej utuczę siebie i męża hi hi. Muszę zrobić ten deser. No super to wygląda i piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...