Dziś przepis na specjalne życzenie Justynki z Piszkowe Klimaty.
Przepis na ten chleb pochodzi z książki O Chlebie Elizy Mórawskiej.
Uwielbiam tę książkę i przepisy w niej zawarte.
Prosty chleb z ziemniakami
Składniki:
10 g świeżych drożdży lub 1 łyżeczka suszonych
(ja robię go zawsze na suszonych drożdżach)
400 g mąki pszennej, typ 750
200-250 ml wody
100 g ugotowanych ziemniaków
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka cukru
1 i pół łyżeczki soli morskiej
Wykonanie:
Ponieważ zawsze używam drożdży suszonych więc wszystkie składniki umieszczam
w misie miksera i wyrabiam ciasto mikserem około 5 minut.
Ciasto przekładam do nasmarowanej oliwą miski, przykrywam folią
i odstawiam do wyrośnięcia na godzinę.
Wyrośnięte ciasto przekładam do wysmarowanej blachy
i ponownie odstawiam do wyrośnięcia na 45-60 minut.
Piekanik nagrzewam do 240 stopni. Wierzch bochenka oprószam mąką,
na dno piekarnika wrzucam pół szklanki kostek lodu, wstawiam blachę z chlebem.
Po 10 minutach zmniejszam temperaturę do 210 stopni i piekę jeszcze 15-25 minut.
Najlepszy jest jeszcze ciepły z masłem i solą:-)
Uwielbiam:-))
Uwielbiam:-))
Smacznego:-)))
Today I have another bread recipe for you. It's especially for Justyna Piszkowe Klimaty.
She asked me for this recipe on Instagram:-) It comes from a very good book
About Bread by Eliza Mórawska. I love this book and all her recipes.
About Bread by Eliza Mórawska. I love this book and all her recipes.
Easy bread with potatoes
Ingredients:
10 g yeast or 1 teaspoon of instant yeast
(I always use instant yeast)
400 g of flour
200-250 ml of water
100 g cooked potatoes
3 spoons of olive oil
1 teaspoon of sugar
1 and a half teaspoon of salt
Procedure:
Since I always use instant yeast I just put all the ingredients into a mixer bowl
and mix it all for 5 minutes. Then I put the dough into the bowl greased with oil.
I cover the bowl with plastic wrap and leave it for rising for an hour.
I put the dough into the baking mould (greased with oil)
and again leave it for rising for 45-60 minutes.
I preheat the oven to 240 degrees Celsius. Then, I sprinkle some flour on the bread
and put half a glass of ice cubes at the bottom of the oven.
Finally, I put the baking mould inside the oven.
After 10 minutes I change the temperature to 210 degrees and bake it for 15-25 minutes.
The best way to serve it is still warm with butter and salt:-)
Love it:-))
Enjoy:-)))
and mix it all for 5 minutes. Then I put the dough into the bowl greased with oil.
I cover the bowl with plastic wrap and leave it for rising for an hour.
I put the dough into the baking mould (greased with oil)
and again leave it for rising for 45-60 minutes.
I preheat the oven to 240 degrees Celsius. Then, I sprinkle some flour on the bread
and put half a glass of ice cubes at the bottom of the oven.
Finally, I put the baking mould inside the oven.
After 10 minutes I change the temperature to 210 degrees and bake it for 15-25 minutes.
The best way to serve it is still warm with butter and salt:-)
Love it:-))
Enjoy:-)))
Dobrego piątku:-))
Have a good Friday:-))
Przepis zabieram do siebie i wypróbowuję.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Koniecznie:-))) Jest niezwykle prosty i pyszny, a do tego jak zostaną ziemniaki z obiadu to nie musimy wymyślać co z nimi zrobić:-))))
UsuńPozdrawiam serdecznie:-)))
Jaki prosty przepis! Muszę spróbować :-)
OdpowiedzUsuńMyślę, że Wam zasmakuje więc koniecznie wypróbuj przepis:-))))
UsuńPozdrawiam serdecznie:-)))
Matko wyglada pycha
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że nie tylko wygląda, ale i tak smakuje:-))))
UsuńA czy te kostki lodu to koniecznie? Bo pierwszy raz takie coś słysze :)
OdpowiedzUsuńZapewne możesz i piec bez tych kostek lodu. Ja myślę, że one są po to by skórka była bardziej chrupiąca:-)))
UsuńJest prosty i zawsze wychodzi:))ja go uwielbiam:))Ten przepis pochodzi z książki Marlena de Blasi "Tysiąc dni w Orvietto"-pane di patate:)))
OdpowiedzUsuńMożliwe, że pochodzi i z innej książki:-) Ja ten przepis znalazłam u Elizy Mórawskiej, wcześniej z nim się nie spotkałam:-(
UsuńPozdrawiam serdecznie:-)))
Wow! Przepis niesamowity! Wygląda pysznie! Mam ochotę isc do kuchni i kupiec takie pysznosci:) napewno wyprobuje:)
OdpowiedzUsuńPrzesylam uściski
Patrycja
Idź koniecznie i wypróbuj, a potem napisz czy Wam smakowało:-)))
UsuńPozdrawiam serdecznie:-)))
Kochana dziękuję za przepis. Niestety na wakacjach tak grafik napięty, że mąż nie daje szansy nawet na zrobienie chlebka. Jak tylko wrócę to będę piekła i piekła.
OdpowiedzUsuńNa pewno pochwalę się wynikami.
Buziaki wielkie :)