środa, 3 maja 2017

Pizza z łososiem, pieczarkami i mozzarellą:-)


Jeśli nie macie pomysłu na obiad, przybywam z odsieczą:-)))
Mam dla Was dzisiaj przepis na pyszną domową pizzę z łososiem:-))
Wydawałoby się, że pizza i łosoś do siebie nie pasują, ale bardzo mile zaskoczyło mnie
to połączenie smaków:-) W zeszły piątek naszło mnie na pizzę, ale musiałam zastąpić
czymś szynkę i wpadłam na to by zamiast niej dodać łososia. Smak końcowy - fantastyczny:-)
Całą kompozycję uzupełniłam pieczarkami i mozzarellą:-)
Pyszności:-))) Przepis na ciasto do pizzy mam od Agi:-)
Z przepisu zrobicie dwie pizzy, by zrobić jedną pizzę użyłam połowy składników.

Ciasto na pizzę

Składniki:
3 szklanki mąki
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
zioła
1 szklanka wody
5 dkg drożdży
3 łyżki oliwy

Wykonanie:
Z drożdży, wody i cukru zrobić zaczyn. Odstawić by ruszył.
Do mąki dodać sól, zioła oraz zaczyn. Wymieszać wszystko (ręcznie lub mikserem)
oliwę dodać na końcu.  Odstawić do wyrośnięcia.
Uformować okrągły placek, nałożyć dodatki.
Uwaga ważne: piekarnik wraz z blachą nagrzać do 250 stopni. 
Pizzę przełożyć na gorącą blachę i piec przez 10-15 minut w 250 stopniach.

Smacznego:-)))


If you don't know what to prepare for dinner I'm here to help you:-)
Today I have a recipe for a delicious pizza with salmon:-)
You could say that salmon and pizza do not come together, but surprise, surprise
it was quite a delicious mix:-) Last Friday, I wanted to make pizza,
but I had to add something else than ham.
And then salmon came to my mind:-) It was really tasty:-)
I also added some champignons and mozzarella cheese.
The recipe for pizza base comes from Aga:-)
The recipe is for two pizzas, in order to have just one use half of the ingredients.

Pizza Base

Ingredients:
3 glasses of flour
1 spoon of sugar
1 teaspoon of salt
some herbs
1 glass of water
5 dkg of yeast
3 spoons of olive oil

Procedures:
Mix yeast, sugar and water to make sourdough, leave it for rising.
Mix flour with salt, herbs and sourdough. You can mix the ingredients using a mixer
or your hands. Leave it for rising. Make a round pizza, put whatever toppings you like.
Preheat the oven with the baking tray to 250 degrees Celcius.
Put pizza on the hot baking tray and bake it for 10-15 minutes in 250 degrees.

Enjoy:-)))


















A Wy z czym lubicie pizzę?

What are your favorite pizza toppings?

30 komentarzy:

  1. Ale narobiłaś mi ochoty na pizzę! W prawdzie na tę bym się nie skusiła, bo nie lubię ryb, ale taką z kurczaczkiem zamiast łososia, jak najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za podsunięcie kolejnego pomysłu...pizzy z kurczakiem jeszcze nie robiłam, a myślę, że byłaby to dobra opcja:-)))
      Pozdrawiam serdecznie:-)))

      Usuń
  2. Uwielbiam taką domowa pizze. Musze wyprobowac

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam serdecznie bo przepis sprawdzony:-))))
      Pozdrawiam:-)))

      Usuń
  3. Smaku mi narobiłaś na domową pizzę.
    Muszę w najbliższym ją upiec.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie:-))))
      Pozdrawiam serdecznie:-)))

      Usuń
  4. Pizzy dawno nie jadłam, moja córka za to ją uwielbia :) Twoja wygląda pysznie :)
    Buziaki serdecznie Anitko <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie polecam by zrobić taką córci na najbliższy obiad:-)))
      Pozdrawiam cieplutko:-)))

      Usuń
  5. Wygląda bajecznie pysznie i jak najbardziej z łososiem mi pasuje. To moja ulubiona ryba :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To mamy kolejną wspólną rzecz - ja również uwielbiam łososia:-)))
      Pizzę polecam:-)))

      Usuń
  6. Z łososiem jeszcze nie robiłam pizzy, ale z tuńczykiem tak :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie przepadam za tuńczykiem więc postawiłam na łososia, ale skoro z tuńczykiem można to i z łososiem:-)))
      Pozdrawiam:-)))

      Usuń
  7. Super, że robisz posty dwujęzyczne :) Ja też się staram, ale kiepski ze mnie anglista, więc nie zawsze sobie z tym radzę... ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo:-))) Posty dwujęzyczne zaczęłam robić gdy w pewnym momencie okazało się, że odwiedza mnie tutaj więcej ludzi z całego świata niż z Polski, a ponieważ sama odwiedzając różne zagraniczne blogi wkurzam się czasami bo translator nie tłumaczy dobrze, a jeśli blog jest pisany np. po szwedzku to niestety ni w ząb nie rozumiem, postanowiłam ułatwić sprawę zrozumienia tego co piszę moim zagranicznym czytelnikom, a przy okazji sama używam języka i uczę się czegoś nowego:-)))

      Usuń
  8. Połączenie ryby, sera i pieczarek nijak mi nie pasuje ale skoro piszesz że pycha to trzeba spróbować. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z pozoru nie pasuje, ale wierz mi jest to bardzo trafione połączenie:-)))
      Pozdrawiam cieplutko:-)))

      Usuń
  9. nigdy nie jadłam pizzy z łososiem, zrobiłaś mi ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam jest naprawdę dobra:-))))
      Pozdrawiam:-)))

      Usuń
  10. Robiłam pizze z łososiem bo go uwielbiam ,ale ze szpinakiem :)
    Pieczarki wędrują do innych zestawień.
    Odkąd zmagam się z IO robię ciasto z mąki kokosowej. Zdrowsza,niski IG , bardziej syta,cukry w normie ......i wcale nie czuć kokosa :-))

    Pozdrawiam Krysia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja ze szpinakiem zrobić nie mogę bo mój mąż od razu odmawia jedzenia:-((( Stąd te pieczarki to ukłon w jego stronę:-)))
      A powiedz mi gdzie kupujesz mąkę kokosową?? Nigdy takiej w sklepach nie widziałam:-(
      Pozdrawiam serdecznie:-)))

      Usuń
  11. Pizza od Agi wymiata, przynajmniej raz na 2 tyg musi być w menu ;-) Muszę wypróbować te Twoje smaki :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokłądnie, zresztą wszystkie przepisy Agi wymiatają:-)))

      Usuń
  12. No jest się na co skusić :)
    Wygląda obłędnie.
    Uściski majowe.

    OdpowiedzUsuń
  13. Za jedzeniem ryb nie przepadam, ale Twoja pizza wygląda pysznie. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Łosoś jest pyszny:-))) Ja też kiedyś miałam do niego awersję, ale się przekonałam i teraz mogłabym go jeść codziennie:-)))

      Usuń
  14. Czesto robię domową pizze, ale takiej z łososiem jescze nie robiłam. Na pewno wypróbuję przepis! Piękne zdjęcia ☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam bo przepis jest świetny:-)))

      Usuń
  15. Pizza, uwielbiam niemal każdą. Z łososiem i pieczarkami również, choć przyznam, że takiego zestawienia od dawna nie próbowałam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie wypróbuj a zobaczysz, że wszyscy zjedzą ją ze smakiem:-)))

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...