niedziela, 26 stycznia 2014

Domowy chleb

Domowy chleb…wydawać by się mogło, 
że to bardzo trudne i pracochłonne, 
a jednak okazuje się, że jest to dość proste. 
Domowy chleb zaczęła piec moja mama. 
Zawsze dzieliła się z nami swoimi wypiekami 
i rzeczywiście chleb był o wiele lepszy 
od tych kupowanych w sklepach, 
a do tego miał dłuższą trwałość. 
To właśnie mama dała mi pierwszy zakwas 
i zachęciła do pieczenia. 
Bałam się tego trochę na początku, 
ale teraz już całkowicie przestawiłam się 
na pieczenie własnego chleba. 

Oto przepis:
1 kg mąki tortowej,
0,5 kg mąki razowej,
1 szklanka płatków owsianych górskich,
1 szklanka siemienia lnianego,
1 szklanka słonecznika,
0,5 szklanki otrębów pszennych,
0,5 szklanki otrębów żytnich,
4 łyżeczki soli,
1,5 litra wody,
zakwas 
(można go wykonać samodzielnie w Internecie jest dużo przepisów)




Suche składniki mieszamy w dużej misce:


Dodajemy wodę i zakwas i energicznie mieszamy:


Gotowe cisto wygląda tak:


Z wyrobionego cista należy odłożyć do słoika 6 łyżek na kolejny zakwas.
Następnie cisto wyłożyć do foremek 
(z tej ilości składników wychodzą 4 chlebki), 
i pozostawić (przykryty ściereczką) w ciepłym miejscu 
na 9 godzin do wyrośnięcia.
Po 9 godzinach zamknąć słoik z zakwasem i włożyć do lodówki, 
może tam stać do 14 dni 
(do użycia nadaje się po 3 dniach).


Piekarnik nagrzewamy do 100 stopni, 
wkładamy foremki i zwiększamy do 180 stopni. 
Pieczemy ok. od ok.1 godziny do 1,5 godziny 
(zależy od właściwości piekarnika)

A oto gotowy chlebek: 



Świeżutki z masełkiem…palce lizać, 
a jaki zapach w domu :-)

I jest jeszcze jeden plus domowego chleba…
nie trzeba tak często chodzić do sklepu na zakupy 
czyli wydaje się mniej pieniędzy…bo niby tylko po chleb idziemy, 
a przy okazji kupujemy jeszcze wiele innych rzeczy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...