Spieszę do Was dzisiaj z kolejnym fajnym przepisem
na domowe pieczywo. Tym razem bułeczki orkiszowe.
Nie ma to jak własne wypieki, a skoro nas znowu zamykają
tym bardziej przestawimy się na domowe jedzonko.
Ja piekę swoje pieczywo już od lat i naprawdę nie pamiętam
kiedy ostatni raz kupowałam chleb lub bułki.
Jeśli jeszcze nie piekliście własnego chleba lub bułek to zachęcam
Was serdecznie do tego by zacząć to robić. To jest bardzo proste
a jaką przy tym mamy radość
i wiemy, że domownikom podajemy to co najlepsze.
Bułeczki orkiszowe:
Składniki:
250 g mąki pszennej
250g mąki orkiszowej lub innej pełnoziarnistej mąki
24g drożdży
140 ml letniego mleka
140 ml letniej wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka miodu
40g oleju
Wykonanie:
Zrobić zaczyn. Połączyć wszystkie składniki, wyrobić ciasto.
Odstawić do wyrośnięcia.
Uformować 8-9 bułek, wyłożyć na blachę
i odstawić do ponownego wyrośnięcia.
Posmarować mlekiem przed pieczeniem.
Piec 20 minut w 200 topniach.
Smacznego:-)
I'm here today to share with you a great recipe for homemade rolls.
This time I went for spelt rolls.
We are on another lock down here in Poland
so it's good time to start baking your own baker's good
and spend less time in the shops.
I don't remember when was the last time I've bought some bread or rolls.
If you have never baked anything I think it's a good time to start.
It's very easy and you know what you and your family eat.
Splet Rolls:
Ingredients:
250 g wheat flour
250g spelt flour or any other wholemeal flour
24g yeast
140 ml warm milk
140 ml warm water
1 teaspoon of salt
1 teaspoon of honey
40g oil
Procedure:
Prepare leaven (warm milk, yeast, honey). Mix leaven and all ingredients.
Knead the dough. Cover with a clean tea towel and leave for rising.
Make 8 -9 rolls, put them on baking sheet and leave for rising.
Spread some milk on top of them before baking.
Bake 20 minutes in 200 degrees Celsius.
Enjoy:-)
Dziękuje za odwiedziny:-))
Thank you for stopping by:-))
Wygladaja bajecznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo:-))
UsuńPozdrawiam serdecznie:-))
Pięknie i smakowicie wyglądają. Mąka jest to trzeba coś upiec :-).
OdpowiedzUsuńKoniecznie zabierz się za pieczenie:-))
UsuńPozdrawiam serdecznie:-))
Smakowitości:)))pozdrawiam serdecznie:)))
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo:-))
UsuńPozdrawiam serdecznie:-))