wtorek, 4 kwietnia 2017

Czas na ciacho: tarta Lemon Crud:-)


Witajcie Kochani:-)
Od czasu do czasu trzeba sobie życie osłodzić i zrobić jakieś słodkie ciacho do kawki:-)
Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na tartę Lemon Crud:-)
Nie jest to ciasto dla wszystkich, Ci co nie lubią cytrynowych smaków
zapewne nie będą się nim zajadać.
To co mi się w tym cieście podoba to połączenie kwaśnej cytryny
i słodkiej bezy. Nieziemski smak:-) 
Pierwszy raz tartę piekłam tydzień temu na nasze wielkanocne 
spotkanie z blogerkami i korzystałam z tego przepisu
jednak jak dla mnie ciasto było zbyt twarde 
i pomysł z budyniem średnio mi przypadł do gustu,
poza tym na drugi dzień nie smakowało już tak dobrze jak w dniu pieczenia.
Drugi raz piekłam z tego przepisu i jak dla mnie jest lepszy.
Podobała mi się też zabawa z bezą:-)
Myślę, że na święta też na stole u nas zagości.
Myślicie już o świątecznych wypiekach?
Jestem ciekawa co będziecie piec? Zapewne baby i mazurki, ale może nie tylko.
Jeśli macie jakieś fajne przepisy to podzielcie się nimi z nami:-)


Hello IG friends:-)
Life is short and it's good to have something sweet from time to time:-)
Today I'll shere with you a recipe for Lemon Crud Tart:-)
It's not a cake for everyone, those who don't like lemon will not go for it:-(
What I like the most about it, it's this mixture of sweet meringue and sour lemon:-)
It's really delicious:-)
For the first time I baked it for our Bloggers Meeting and I used this recipe.
However, the cake was not so good as well as the pudding like lemon cream.
The next day it wasn't so tasty:-(
Then I used this recipe and this one was better for me.
I think that I will bake it again for Easter:-)
What are your baking plans for holidays?
 If you have nice recipes, please share them with us.







































Miłego wtorku:-)

Have a good Tuesday:-)

12 komentarzy:

  1. Uwielbiamy Twoje posty kulinarne, bo od samego patrzenia poprawia się nam humor :) Lubimy cytrynowe smaki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo i cieszę się, że mogę Myszką poprawić humorek:-)
      Pozdrawiam serdecznie:-)))

      Usuń
  2. Cytrynowa tarta to jest coś, co uwielbiam :) Swoją drogą również bardzo lubię twoje posty kulinarne ;) Zawsze mogę dzięki nim trochę modyfikować swoje przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo i cieszę się, że trafiłam w Twoje gusta:-)))
      Pozdrawiam:-)))

      Usuń
  3. Bardzo ciekawe połączenie, bardzo lubię takie wypieki jak ciasto cytrynowe lub pomarańczowe. Są idealne. Na pewno zajrzę do przepisu.
    Uściski :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zajrzyj bo warto, połączenie smaków nieziemskie:-)))
      Pozdrawiam:-))

      Usuń
  4. Do przepisu śpieszę zajrzeć, bo uwielbiam cytrynowe ciasta. U nas nie piecze się mazurków, nie mamy takiego zwyczaju. Za to z Wielkanocą kojarzy mi się właśnie nasze ulubione ciasto cytrynowe, biszkopt, kremówka, cytrynowy budyń i herbatniki. Uwielbiam! Przesyłam buziaki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W moim domu rodzinnym mazurków nigdy się nie piekło, raczej baby i inne lekkie ciasta.
      Tak więc za mazurkami nie przepadam:-((
      Ale ta tarta warta jest grzechu:-)
      Pozdrawiam:-))

      Usuń
  5. Dla mnie ciasto kruche z lemon curdem i bezą to najlepsze ciasto na świecie :-). Mogłabym jej jeść tonami byle równowaga między słodyczą ciasta i bezy oraz kwasowością curdu była znaczna. Kocham te dwa smaki na raz :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Połączenie tych smaków jest bardzo trafione, zgadzam się z Tobą w 100%:-)))
      Pozdrawiam serdecznie:-))

      Usuń
  6. Smakowicie, bardzo :)
    I już nieco Wielkanocnie się zrobiło.
    Pięknie.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Toż to już czas najwyższy na WIelkanocne dekory:-)))
      Pozdrawiam serdecznie:-)))

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...