Witajcie Kochani:-)
Od czasu do czasu trzeba sobie życie osłodzić i zrobić jakieś słodkie ciacho do kawki:-)
Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na tartę Lemon Crud:-)
Nie jest to ciasto dla wszystkich, Ci co nie lubią cytrynowych smaków
zapewne nie będą się nim zajadać.
To co mi się w tym cieście podoba to połączenie kwaśnej cytryny
i słodkiej bezy. Nieziemski smak:-)
Pierwszy raz tartę piekłam tydzień temu na nasze wielkanocne
spotkanie z blogerkami i korzystałam z tego przepisu,
jednak jak dla mnie ciasto było zbyt twarde
i pomysł z budyniem średnio mi przypadł do gustu,
poza tym na drugi dzień nie smakowało już tak dobrze jak w dniu pieczenia.
Drugi raz piekłam z tego przepisu i jak dla mnie jest lepszy.
Podobała mi się też zabawa z bezą:-)
Myślę, że na święta też na stole u nas zagości.
Myślicie już o świątecznych wypiekach?
Jestem ciekawa co będziecie piec? Zapewne baby i mazurki, ale może nie tylko.
Jeśli macie jakieś fajne przepisy to podzielcie się nimi z nami:-)
Myślę, że na święta też na stole u nas zagości.
Myślicie już o świątecznych wypiekach?
Jestem ciekawa co będziecie piec? Zapewne baby i mazurki, ale może nie tylko.
Jeśli macie jakieś fajne przepisy to podzielcie się nimi z nami:-)
Hello IG friends:-)
Life is short and it's good to have something sweet from time to time:-)
Today I'll shere with you a recipe for Lemon Crud Tart:-)
It's not a cake for everyone, those who don't like lemon will not go for it:-(
What I like the most about it, it's this mixture of sweet meringue and sour lemon:-)
It's really delicious:-)
For the first time I baked it for our Bloggers Meeting and I used this recipe.
However, the cake was not so good as well as the pudding like lemon cream.
The next day it wasn't so tasty:-(
Then I used this recipe and this one was better for me.
I think that I will bake it again for Easter:-)
What are your baking plans for holidays?
If you have nice recipes, please share them with us.
Life is short and it's good to have something sweet from time to time:-)
Today I'll shere with you a recipe for Lemon Crud Tart:-)
It's not a cake for everyone, those who don't like lemon will not go for it:-(
What I like the most about it, it's this mixture of sweet meringue and sour lemon:-)
It's really delicious:-)
For the first time I baked it for our Bloggers Meeting and I used this recipe.
However, the cake was not so good as well as the pudding like lemon cream.
The next day it wasn't so tasty:-(
Then I used this recipe and this one was better for me.
I think that I will bake it again for Easter:-)
What are your baking plans for holidays?
If you have nice recipes, please share them with us.
Miłego wtorku:-)
Have a good Tuesday:-)
Uwielbiamy Twoje posty kulinarne, bo od samego patrzenia poprawia się nam humor :) Lubimy cytrynowe smaki.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i cieszę się, że mogę Myszką poprawić humorek:-)
UsuńPozdrawiam serdecznie:-)))
Cytrynowa tarta to jest coś, co uwielbiam :) Swoją drogą również bardzo lubię twoje posty kulinarne ;) Zawsze mogę dzięki nim trochę modyfikować swoje przepisy :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i cieszę się, że trafiłam w Twoje gusta:-)))
UsuńPozdrawiam:-)))
Bardzo ciekawe połączenie, bardzo lubię takie wypieki jak ciasto cytrynowe lub pomarańczowe. Są idealne. Na pewno zajrzę do przepisu.
OdpowiedzUsuńUściski :-)
Zajrzyj bo warto, połączenie smaków nieziemskie:-)))
UsuńPozdrawiam:-))
Do przepisu śpieszę zajrzeć, bo uwielbiam cytrynowe ciasta. U nas nie piecze się mazurków, nie mamy takiego zwyczaju. Za to z Wielkanocą kojarzy mi się właśnie nasze ulubione ciasto cytrynowe, biszkopt, kremówka, cytrynowy budyń i herbatniki. Uwielbiam! Przesyłam buziaki!
OdpowiedzUsuńW moim domu rodzinnym mazurków nigdy się nie piekło, raczej baby i inne lekkie ciasta.
UsuńTak więc za mazurkami nie przepadam:-((
Ale ta tarta warta jest grzechu:-)
Pozdrawiam:-))
Dla mnie ciasto kruche z lemon curdem i bezą to najlepsze ciasto na świecie :-). Mogłabym jej jeść tonami byle równowaga między słodyczą ciasta i bezy oraz kwasowością curdu była znaczna. Kocham te dwa smaki na raz :-)
OdpowiedzUsuńPołączenie tych smaków jest bardzo trafione, zgadzam się z Tobą w 100%:-)))
UsuńPozdrawiam serdecznie:-))
Smakowicie, bardzo :)
OdpowiedzUsuńI już nieco Wielkanocnie się zrobiło.
Pięknie.
Pozdrawiam.
Toż to już czas najwyższy na WIelkanocne dekory:-)))
UsuńPozdrawiam serdecznie:-)))