Biegnę do Was dzisiaj z przepisem na pyszne bułeczki,
Przepis pochodzi od Ani z @mamabistropl
Ja oczywiście zmieniłam mąkę na pełnoziarnistą i orkiszową.
Brioszki śniadaniowe
Składniki:
200 ml ciepłej wody
200 ml ciepłego mleka
1 łyżeczka soli
4 łyżki cukru
2 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
125ml oleju
42 g świeżych drożdży
800g mąki tortowej
(u mnie po 400g mąki orkiszowej i pełnoziarnistej)
125 g miękkiego masła
Wykonanie:
Do miski wlać wodę i mleko, dodać sól, cukier, olej, białka oraz pokruszone drożdże.
Wszystko wymieszać. Dosypywać stopniowo mąkę i wyrabiać ciasto.
Ciasto ma być miękkie i elastyczne. Odstawić na 1 h.
Wyłożyć na blat posmarowany olejem.
Ciasto rozciągać naoliwionymi rękami na duży prostokąt.
Na ciasto wyłożyć większą część miękkiego masła, rozprowadzić dłońmi po powierzchni.
1/3 dolnej części ciast złożyć do środka i również tą część posmarować masłem,
przykryć ciastem. Całość jeszcze raz rozciągnąć na prostokąt,
podzielić na 10 pasków po około 3 cm, złożyć na pół i skręcić jak spiralę,
ułożyć w kółko i zlepić końce.
Wyłożyć na blachę z papierem i odczekać 15 minut.
Żółtka rozbełtać i posmarować brioszki.
Piec 20 minut w temperaturze 200 stopni:-)
Podawać z domowymi dżemami, powidłami lub czym tam sobie zamarzycie:-)
I'm here to share with you a great recipe for breakfast brioches:-)
They are perfect for Sunday breakfast.
The recipe comes from Anna @mamabistropl
I only changed flour for wholemeal.
Breakfast brioches:-)
Ingredients:
200 ml warm water
200 ml warm milk
1 teaspoon of salt
4 spoons of sugar
2 eggs (separated yolks and whites)
125ml oil
42 g fresh yeast
800g flour
125 g soft butter
Procedure:
Put water, milk, salt, sugar, oil, egg whites and yeast into a bowl.
Mix it all together. Gradually add flour and knead the dough.
Dough must be soft and elastic. Leave for 1 hour.
Put dough on the table covered with oil.
Stretch dough with your hands to get a big rectangular shape.
Apply soft butter on the dough, spread it on the dough.
Fold 1/3 of the dough and also cover it with butter then fold it
with the rest of the dough. Stretch it again to have a rectangular shape.
Divide it into 10 stripes (3cm wide), fold in half and twist it,
form a circle roll and stick the ends together.
Put them on the baking sheet and leave for 15 minutes.
Beat the yolks and spread them on the rolls.
Bake 20 minutes in 200 degrees Celsius.
Serve with homemade jams:-)
Pięknej niedzieli Wam życzę:-))
Have a fantastic Sunday:-))
Ale pyszności u Ciebie. Pozdrawiam :-) Ania
OdpowiedzUsuńJak mi się będzie chciało, jak mi się nie chce, to na pewno wypróbuję ten przepis. Brioszki wyglądają bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńUściski