piątek, 2 lipca 2021

Letnie przyjęcie i szybkie przepisy na słodkości:-)


Powoli wszystko wraca do normalności 
i można się już spotykać w mniejszym lub większym gronie 
więc w końcu jestem w swoim żywiole i mogę troszkę podziałać w kuchni.
I tak na ostatnie letnie przyjęcie ze znajomymi przygotowałam następujące słodkości:
przepyszny sernik tiramisu,
deserki cytrynowe w słoiczkach i babeczkach
oraz klasyka klasyki czyli rurki z bitą śmietaną:-)

Sernik tiramisu:-)

Składniki:
opakowanie długich biszkoptów
szklanka kawy
1 kg sera z wiaderka
4 łyżki cukru
4 łyżki żelatyny
100ml likieru kawowego
250 ml kremówki
1 łyżeczka cukru
kakao do dekoracji

Wykonanie:
Biszkopty nasącz w kawie i ułóż na dnie tortownicy.
Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody. Odstaw do napęcznienia.
Ser zmiksuj z cukrem i likierem kawowym.
Rozpuść żelatynę w małej ilości gorącej wody (nie wrzącej)
i wlej do sera. Ser rozprowadź na biszkoptach 
i schowaj do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.
Przed podaniem ubij śmietankę z odrobiną cukru 
i udekoruj sernik śmietanką i posyp kakao.

 Deserki cytrynowe:-)

Składniki:
drobne biszkopty lub ciasteczka
500 g sera z wiaderka
1 galaretka cytrynowa
250 ml wody
czekoladowe cukierki do dekoracji

Wykonanie:
Do słoiczków wrzuć kilka drobnych biszkoptów.
Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie.
Odstaw do stężenia. Można włożyć do lodówki. 
Gdy już galaretka będzie tężejąca wymieszać ją z serkiem. 
Masę serową przełóż do słoiczków lub na babeczki. 
Udekoruj czekoladkami.
Schłódź w lodówce.

Rurki z bitą śmietaną:-)

Składniki:
1 opakowanie rurek
250 ml kremówki
250 g mascarpone
2 łyżki cukru

Wykonanie:
Ubij śmietankę i mascarpone z cukrem.
Nadziej rurki kremem używając worka cukierniczego.

Smacznego:-)))


We are coming back to normal life
and finally you can invite some guests and have fun with them.
I'm so happy because I can prepare a lot of scrumptious cakes:-)
For my latest party I prepared the following sweets:
tiramisu cheesecake
lemon desserts
and a summer classic cream rolls:-)

Tiramisu cheesecake:-)

Ingredients:
1 packet of long sponge biscuits
a cup of coffee
1 kg cheese
4 spoons of sugar
4 spoons of gelatine
100 ml coffee liqueur
250 ml heavy cream
1 teaspoon of sugar
cocoa for decorations

Procedure:
Soak biscuits with coffee and put them in the cake tin.
Pour gelatine with a bit of cold water. Leave it to puff up.
Mix cheese with sugar and liqueur.
Dissolve gelatine in hot (not boiling) water
and mix it with cheese. Pour cheese on the biscuits 
and put it into the fridge for a few hours to cool.
Before serving whip some cream with sugar and decorate cheesecake.
Sprinkle with some cocoa:-)

 Lemon desserts:-)

Ingredients:
some little biscuits
500 g cheese
1 lemon jelly
250 ml water
some chocolates for decoration

Procedure:
Put biscuits into little jars.
Dissolve jelly in hot water. Leave it to cool.
When the jelly starts to stiffen mix it with cheese.
Pour cheese into the jars. Decorate with some chocolates.
Cool in the fridge.

Cream rolls:-)

Ingredients:
1 packet of cake rolls
250 ml heavy cream
250 g mascarpone cheese
2 spoons of sugar

Procedure:
Whip heavy cream with mascarpone and sugar.
Fill the rolls with the cream.

Enjoy:-))








Pięknego weekendu Wam życzę:-))

Have a great weekend:-))

10 komentarzy:

  1. Same pyszności :-). Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo i zapraszam na kawkę:-))
      pozdrawiam serdecznie:-)))

      Usuń
  2. Ale ślinka mi poleciała, szczególnie na widok tych rurek, chociaż tiramisu też bym chętnie zjadła:) dzieki za przepisy! Pięknie u Ciebie wyglądają te ciasta z pięknymi dekoracjami, wspaniale to wszystko sie prezentuje.
    Co do tej normalności chyba nie za długo się nią nacieszymy, ponoć od wrzesnia będą znowu tworzone oddziały covidowe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo za miłe słowa:-))
      Jestem świadoma tego, że nie za długo się tą wolnością nacieszymy, ale póki jest to z niej korzystam.
      pozdrawiam serdecznie:-)))

      Usuń
  3. Wspaniale wszystko wyglada

    OdpowiedzUsuń
  4. O raju, moje oczy się delektują :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo i zapraszam na kawkę:-))
      pozdrawiam serdecznie:-)))

      Usuń
  5. Jestem strasznym łasuchem, ale potrafię się opanować. Jednak u Ciebie to chyba bym wszystko wyjadła do ostatniego okruszka!

    Buziaki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie zapraszam na kawkę:-))
      pozdrawiam serdecznie:-)))

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...